Nova vest
Tenis

Nedelja, 14.08.2011.

21:10

Đoković ušao u istoriju!

Novak Đoković osvojio je Masters u Montrealu pobedivši u finalu Amerikanca Mardija Fiša sa 6:2, 3:6, 6:4.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Ovim trijumfom Đoković je ušao u istoriju Mastersa pošto je postao jedini teniser koji je u jednoj sezoni osvojio pet turnira serije 1000.

U finalnom duelu Đoković je bio daleko od svog maksimuma. Nije imao svoj dan, slabo se kretao, imao je protiv sebe raspoloženog protivnika, ali je i pored svega toga uspeo da reši meč u svoju korist i dođe do devete titule u 2011. godini.

U sva tri seta odlučujući je bio peti gem. U prvom i trećem Novak je slomio otpor rivala napravivši brejk tada, a u drugom Fiš koji i dalje nema trofej iz serije 1000.

Bila je ovo 53. pobeda u 54 meča Đokovića u 2011. godini i sedma u isto toliko duela protiv Mardija Fiša. Takođe, najbolji teniser sveta je trijumfom u Montrealu stigao do jubilarne desete Masters titule u karijeri i 27. ukupno. Ovim trijumfom Novak je postao prvi teniser posle Pita Samprasa 1993. godine koji je osvojio prvi turnir nakon što je došao na prvo mesto ATP liste.

U prva dva gema igrači koji su servirali izgubili su po jedan poen, a onda je Fiš u trećem posle nekoliko grešaka Đokovića iz bekhenda stigao do dve vezane brejk lopte. Delovao je Amerikanac stegnutno u tim trenucima, u obe situacije je napravio neiznuđenu grešku, pa je Novak zadržao prednost (2:1).

Fiš je na početku igrao odlično, očigledno sa jasnim planom igre i velikim samopouzdanjem. Dobio je bez izgubljenog poena drugi servis gem, a onda je ponovo došao do prilike za brejk. Đoković je imao 40:15, ali je Fiš uspeo da se uz nekoliko jako dobrih udaraca vrati u gem. Imao je u petom gemu Amerikanac još tri brejk lopte, ali ponovo nije dobio gem. U prve dve situacije napravio je grešku, kod treće je Đoković odlično odservirao i tako odbio još jedan napad rivala.

Amerikanac je propustio pet brejk lopti u prvih pet gemova i za to je kažnjen u šestom. Iako Novakova igra nije bila ni blizu maksimuma, uspeo je da iskoristi slabiji servis gem Fiša, napravi brejk iz prve prilike, a zatim ga i potvrdi bez izgubljenog poena za vođstvo od 5:2. Kao i u prethodnim mečevima na ovom turniru, brejk je bio inicijalna kapisla koja je podigla nivo igre Đokovića. Srpski teniser set je završio dobivši 10 od poslednjih 11 poena, pa je već posle 38 minuta bio nadomak nove titule.

Novak je dobio prva dva poena u drugom setu, delovalo je da će lako i do startne prednosti, ali naredna tri poena su neočekivano pripala Amerikancu. Međutim ni šestu brejk priliku nije iskoristio pošto je forhend izbacio daleko u aut. Naredna tri gema bez većih problema dobili su teniseri koji su servirali, a bilo je evidentno da Novak nije na nivou iz prethodna dva meča.

U petom gemu drugog seta Fiš je došao do još dve brejk lopte, i te dve je propustio ali se izborio i za treću (devetu ukupno) koju je odličnim bekhendom pretvorio u gem i vođstvo od 3:2. Razigrao se u tim trenucima najbolji američki teniser, ali je Novak i pored toga imao priliku da se vrati u drugi set. U osmom gemu Đoković je stigao do prilike za brejk, ali je odigrao atipično pasivno i Fiš je došao do 5:3. Taj izgbuljeni gem očigledno je veoma negativno uticao na Đokovića koji je sledeći poklonio Amerikancu i rezultat u setovima je izjednačen.

Treći set počeo je veoma čudno. Novak je od 40:0 stigao do tri brejk lopte, ali Fiš je sve tri neutralizovao i poveo je. Tokom celog meča je bilo vidljivo da se Đoković kretao nešto slabije što je i on potvrdio posle jednog slabog riterna. Delovao je Amerikanac bolje, ali Đoković je pored svih problema uspeo da u petom gemu napravi brejk bez izgubljenog poena i povede sa 3:2.

Kao i u prva dva seta, i u trećem je odlučujući bio peti gem. Fiš je zadržao svoja naredna dva servis gema, ali isto je uradio i Đoković u svoja tri i posle dva sata i 22 minuta došao je do nove titule. Propustio je Novak u poslednjem gemu tri vezane meč lopte, ali se izborio i za četvrtu što je bilo dovoljno za novi trofej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu